Presentation

Chocolarder är en småskalig tillverkare av bean-to-bar choklad med säte i Cornwall, sydvästra England. De gör allt själva, från import av kakaobönor till färdig packad chokladkaka.

Chokladen är stenmalen och innehåller 100% ekologiskt & etiskt producerade kakaobönor från familjedrivna egendomar i Peru, Venezuela, Madagaskar, Dominikanska Republiken och Java.

Fantastiskt hantverk, unika smaker och ett starkt engagemang för miljö och människor utmärker Michael Longman (bilden t.h.) som är grundare av varumärket Chocolarder.

the chocolarder, michael
chocolarder, kakaobönor

Hantverket

Arbetet börjar med att kakaobönorna sorteras för hand. Fruktlösa och defekta bönor tas bort. De rostas sedan långsamt och vid låg temperatur för att bevara bönans naturliga syrlighet. När bönorna svalnat krossas de och skalet plockas bort.

Kakaobitarna blir sedan stenmalda i flera omgångar tillsammans med rårörsocker. När kakao och sockerpartiklarna blivit riktigt små börjas det som kallas conchning, där kakaomassan knådas och luftas. En process som tar upp till 4 dagar i anspråk.

Slutligen lagras kakaopastan ca 30 dagar för att uppnå optimal smak innan den smälts till chokladkakor och förpackas.

Ekologiskt & hållbart

Chokladen består av 100% ekologiskt odlade kakaobönor och rårörsocker. Inget konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel.

Råvarorna inköps direkt av bönderna s.k. ”direct trade”, till ett pris 25% över råvarupriserna. Det ger bönderna en hållbar inkomst och garanterar att hela summan går till dem som utfört arbetet.

Chocolarder är även delaktiga i ett projekt med Cool Earth för att rädda regnskogen och skapa en hållbar inkomst till Asháninka indianerna i Ene dalen, Peru.

chocolarder, choklad
the chocolarder

Inga kompromisser

På Chocolarders fabriksvägg står det målat ”inga kompromisser” för att påminna om den globala chokladindustrin , där barnarbete är en vanligt förekommande syn på kakaoplantager.

Liksom choklad av låg kvalitet, ibland tillverkad av gamla ruttna bönor, med onyttiga tillsatser av fetter, emulgeringsmedel och konserveringsmedel.

Det har lett till en bransch som gör mer skada än nytta inom varje steg av produktionen. Men det behöver inte vara så, vilket The Chocolarder är ett bevis på.

ChocolarderHela sortimentet

Bean to bar
Bean to bar
Bean to bar